Ciasto francuskie
Składniki:
200ml zimnej wody
14g (1 łyżeczka) soli
200g masła
150g mąki krupczatki
250g mąki pszennej
Krok 1
Do szklanki z zimną wodą dosypujemy sól i mieszamy do rozpuszczenia jej.
Krok 2
Rozpuszczamy w rondelku na małym ogniu masło.
Krok 3
Do miski wsypujemy obie mąki.
Do nich dodajemy rozczyn z solą i roztopione masło. Z tych składników zagniatamy ciasto. Formujemy z niego kulę, rozpłaszczamy lekko i wstawiamy na około 40 min. Po tym czasie wyjmujemy je rozwałkowujemy i składamy dwie strony do środka. Następnie górną składamy o dołu
Po złożeniu ponowie wkładamy do lodówki na czas około 30min. Po tym czasie ponownie rozwałkowujemy i składamy w kopertę.
200g masła
150g mąki krupczatki
250g mąki pszennej
Krok 1
Do szklanki z zimną wodą dosypujemy sól i mieszamy do rozpuszczenia jej.
Krok 2
Rozpuszczamy w rondelku na małym ogniu masło.
Krok 3
Do miski wsypujemy obie mąki.
Do nich dodajemy rozczyn z solą i roztopione masło. Z tych składników zagniatamy ciasto. Formujemy z niego kulę, rozpłaszczamy lekko i wstawiamy na około 40 min. Po tym czasie wyjmujemy je rozwałkowujemy i składamy dwie strony do środka. Następnie górną składamy o dołu
Po złożeniu ponowie wkładamy do lodówki na czas około 30min. Po tym czasie ponownie rozwałkowujemy i składamy w kopertę.
Po złożeniu ponownie wkładamy do lodówki na 30 min. Te dwie czynności powtarzamy 5 razy.
Po tych czynnościach ciasto jest gotowe do dalszych czynności które chcecie wykonać. Wiele przepisów z ciastem francuskim w roli głównej będę publikować na tej stronie i nie tylko na słodko. ..
Po tych czynnościach ciasto jest gotowe do dalszych czynności które chcecie wykonać. Wiele przepisów z ciastem francuskim w roli głównej będę publikować na tej stronie i nie tylko na słodko. ..



Brak komentarzy:
Prześlij komentarz