środa, 18 lutego 2015

Ciasto francuskie

Składniki:
200ml zimnej wody
14g (1 łyżeczka) soli
200g masła
150g mąki krupczatki 
250g mąki pszennej


Krok 1 
 Do szklanki z zimną wodą dosypujemy sól i mieszamy do rozpuszczenia jej. 

Krok 2
 Rozpuszczamy w rondelku na małym ogniu masło. 

Krok 3
 Do miski wsypujemy obie mąki.
Do nich dodajemy rozczyn z solą i roztopione masło. Z tych składników zagniatamy ciasto. Formujemy z niego kulę, rozpłaszczamy lekko i wstawiamy na około 40 min. Po tym czasie wyjmujemy je rozwałkowujemy i składamy dwie strony do środka. Następnie górną składamy o dołu 


Po złożeniu ponowie wkładamy do lodówki na czas około 30min. Po tym czasie ponownie rozwałkowujemy i składamy w kopertę. 
Po złożeniu ponownie wkładamy do lodówki  na 30 min. Te dwie czynności powtarzamy 5 razy. 

Po tych czynnościach ciasto jest gotowe do dalszych czynności które chcecie wykonać. Wiele przepisów z ciastem francuskim w roli głównej będę publikować na tej stronie i nie tylko na słodko. ..

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz