niedziela, 22 lutego 2015

Pierś z kurczaka ze szpinakiem w cieście francuskim

Składniki:
-Pierś z kurczaka (u mnie 2 szt.)
-400 g szpinaku mrożonego
-3 ząbki czosnku
-1 lub 2 opakowania ciasta francuskiego (w zależności od ilości piersi)
-sól, pieprz
-100 g startego żółtego sera
-1 jajko do posmarowania

Przygotowanie:
Przygotować szpinak, mrożony rozmrozić w rondelku na małym ogniu, dodać wciśnięty czosnek,przyprawić solą i pieprzem. Mięso umyć i osuszyć. Całą pierś przekroić na pół.  Połówkę przeciąć wzdłuż ale nie do końca,rozbić tłuczkiem na duży placek. Przyprawić solą i pieprzem. Na mięso układać przygotowany szpinak a na to ser. Zwinąć mocno w kształcie rolady używając foli spożywczej, na końcach folii zawinąć supły.

Wstawić do lodówki na 1 godzinę.  Po czym wyjąć, włożyć do garnka z gotującą się wodą i gotować około 20 minut. Ugotowane wyjąć z wody położyć na desce, rozwinąć z folii i wystudzić.

Ciasto francuskie pokroić na kawałki tak,żeby każdy kawałek pokrył roladki. Owinąć je ciastem i posmarować rozmąconym jajkiem.

Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200¤C i zapiekać około 20-25 minut do zrumienienia się ciasta. Podawać z ziemniakami i surówką.


SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz